11:01 06th June 2019

Udvekslingsstudent i Tyskland

Når kommende udvekslingsstudenter skal til at vælge hvor de vil hen på udveksling, bliver Tyskland tit overset af rigtig mange fordi… hvad er der spændende ved Tyskland? Lad mig fortælle dig. Tyskland er meget mere end Bratwurst og Lederhosen.

 

Tyskland er nemlig et land fuld af kultur af alle arter, samt et gigantisk industrisamfund. Med et indblik i den tyske verden/kultur og et godt kendskab til det tyske sprog, har du muligheden for i fremtiden, at kunne tage del i europas største industrisamfund i form af arbejde såsom landbrug og eksport/import til Tyskland.

Men hvad er der egentlig så specielt ved Tyskland? Er det ikke bare Danmark men større? Det kommer jeg ind på lidt senere, men først vil jeg gerne fortælle lidt om hvordan det er, set fra perspektivet af en udvekslingsstudent.

Soft Landing Camp i Mannheim

Soft Landing Camp i Mannheim var nogle utrolige sjove dage trods det, at jeg kun var der i tre døgn. Det at mødes med mennesker fra hele verden, høre om hvordan de lever, og hvorfor de er taget på udveksling i Tyskland er mega spændende. Jeg blev endda venner med et par stykker, som jeg også senere på året mødtes med.

Første indtryk af Tyskland

Mit udvekslingsår har været lidt usædvanligt, da jeg har flyttet meget rundt. Jeg var ved tre forskellige familier. Den første var blot en ferie-familie, da min anden familie var på ferie de første dage. De boede på en bondegård i Bayern. 11 dage senere kom min anden familie hjem, og jeg flyttede derfor til Ingolstadt, også i bayern hvor jeg blev for de næste 3 måneder.

Hvis du får en familie i Bayern og ikke kan tysk så godt endnu, får du det svært i starten, på grund af den bayerske dialekt. Specielt helt nede dybt i Sydbayern. I skolen i Danmark lærer vi nemlig Hochdeutsch (højtysk), og selv mange tyskere fra Nordtyskland som snakker Hochdeutsch, forstår ikke altid dem i Bayern. Det der er svært ved at være i Bayern er, at de har deres eget skriftsprog. I de fleste regioner i Tyskland skriver man på Hochdeutsch, men bayrer skriver præcis som de taler, de har sågar deres eget sprog på wikipedia. Boarisch.

Oktoberfest og tyske madtraditioner

En ting som du skal se under dit ophold i Tyskland er Oktoberfest.Oktoberfest i München er den største og mest kendte folkefest i hele verden med over 6 millioner mennesker hvert år! Til oktoberfest ser du madboder med mange forskellige tyske specialiteter, store pariserhjul samt andre forlystelser og øltelte. Rigtig mange øltelte. Men også mennesker. Jeg ville sige, at der er for mange mennesker til at det er en god oplevelse, fordi man simpelthen ikke kunne bevæge sig. Jeg oplevede det, og af den grund er jeg tilfreds, men det er ikke noget jeg har tænkt mig at gøre igen. Been there, done that. Men derfor er det godt at der også findes andre alternativer. Mindre folkefester, som er lidt mere lokaler og rolige.
Det der er så fedt ved tyske folkefester er, at det er hele Tysklands kultur samlet på ét sted på én gang. Man kan opleve det hele, specielt mad såsom Brezel, Weißwurst, Bratwurst-hotdogs og Currywurst; meget Wurst. Hvilket bringer os til det næste emne.

Tyskland er rigtig kendt for deres fantastiske smag i mad. Specielt pølse. De er meget glade for deres Bratwurst. En Klassiker som man ser til hver større forsamling med mad, er grillet Bratwurst i en Brötchen/Semmel (afhængig af hvor man er) med karryketchup på toppen. Udover det er der selvfølgelig også Currywurst mit pommes. Noget som de fleste danskere nok allerede er klar over, er at alt i Tyskland er billigt sammenlignet med Danmark. Alle jeg kender har i hvert fald været i Tyskland for at handle sodavand og bajer ind mindst én gang. Ofrer flere gange om året. Det er en ting man lige skal vænne sig til, ved at bo i Tyskland; i starten købte jeg ALT for meget slik og mad til at min pengepung kunne følge med.Altså, det kan godt være at varerne er billigere end i Danmark, men af den grund køber man mere og ender med at bruge flere penge. Döner. Lyder det bekendt?Nej? De er heller ikke særligt kendte i Danmark. Men så snart du kommer til Tyskland ser du et skilt med Dönere ved hver andet gadehjørne.
Siden tyrkerne kom til Tyskland i midten af 1900-tallet for at arbejde, bragte de kebab (hovedingrediensen i Döner) med, og lavede et tyrkisk inspireret pitabrød og kaldte det Döner. Dönersælgere ser man bogstaveligt talt over det hele.

High school i Tyskland

Skolen er helt klart en anden oplevelse end i Danmark. Alle skoler er selvfølgelig ikke ens, men det er helt klart mere “oldschool” end i Danmark. En af de større forskelle er nok at de stadig bruger papir og blyant, men de er dog langsomt ved at komme ind i den digitale verden.

Reglerne i Tyskland er også mere stramme end i Danmark. Der bliver forventetet mere disciplin overfor læreren, og at man tiltaler dem ved efternavn(f.eks. “Frau Krützsohn” eller “Herr. Bachmann”). Nogle steder i Bayern stiller man sig endda stadig bag stolene og for at sige godmorgen når læreren kommer ind.

Sport og aktiviteter

Du har højest sandsynligt hørt om den tyske Bundesliga i fodbold, endnu en ting Tyskland er meget kendt for. Chancerne er, at hvis der er en mand i din værtsfamilie, så er der også et yndlingshold, som i ind imellem tager ind og ser på stadion. Udover fodbold, er bordtennis faktisk en ret udbredt sportsgren som mange spiller som hobby. Der er endda bordtennisborde på hver skolegård. Jeg gik også til bordtennis med mine klassekammerater fra skolen i Geldern, men kom lidt sent i gang af en eller anden grund, og det ærgrer jeg mig også over, så du skal prøve hurtigt, at finde en sport.

Tysk adfærd

 

Det første man lægger mærke til ved tyskere er, at de er meget direkte. Der er ingen grund til at stå der og bruge fem minutter på at spørge, om man nok ikke lige ville være så rar at hjælpe med en lille bitte tjeneste, som bare ville være sådan en stor hjælp, og det tager kun lige 30 sekunder.. Nej! De spørger: Gør du det der for mig? Ja, eller nej – sværere behøver det ikke være. Tyskere er meget produktive, og så er der ikke tid til beskedenhed, fordi det arbejder imod produktiviteten. En anden ting der også arbejder imod produktivitet, er folk der blander sig i ens sager og står i vejen. Derfor man skal respektere fremmede og give dem plads i deres hverdag. Ergo kan tyskere også godt finde på at stirre, mens man går på gaden. Det er for at vise “her går jeg, så det er ikke min skyld hvis jeg går ind i dig.” Det er for mange rigtigt vigtigt at være punktlig, da at komme for sent udviser tegn af sløvhed. Sådan er det selvfølgelig i alle lande, men specielt vigtigt for tyskere; så kom helst 5 minutter før aftalt. Dette er selvfølgelig med undtagelse af DB (Deutsche Bahn), hvor togene nærmest altid kommer for sent, eller har en eller anden form for teknisk fejl.

Gammeldags på mode?

Anderledes fra Danmark, har Tyskland stadig hvile- samt stille dag om søndagen. Det vil altså sige: ingen arbejde (med undtagelse af tankstationer og bagere m.m) og ingen græsslåning samt andre larmende aktiviteter. Tyskere elsker deres kontanter. Over 50% af tyske privatpersoner betaler altid med kontanter, og under 10% betaler regelmæssigt med kreditkort eller smartphone. Af den grund, er det en god idé altid at have i hvert fald et par €5 sedler med, men du kan altid betale med kort i supermarkeder og diverse større butikskæder. Jeg har endnu tilgode at opleve en bager med adgang til betaling med kreditkort. Så der skal man lige have et par kontanter klar.Data-og tele-abonnementer er rigtig dyre i Tyskland sammenlignet med Danmark, så en god idé ville være, at få fat på et abonnement hjemmefra med EU-Roaming, så sparer du rigtig mange penge på den måde. Jeg havde nemlig et abonnement med 7 GB roaming da jeg startede, og det passede fint.Mange tyskere har kun 1, 2 eller 3 GB om måneden, så de er vant til at spare på dataen.

En anden ting man lige skal være opmærksom på.ALLE TYSKERE bruger WhatsApp. Det havde jeg ingen idé om da jeg kom, og min familie blev også meget overraskede, da jeg sagde at ingen af mine venner og familie derhjemme bruger WhatsApp. De gør det fordi sms’er er dyre i Tyskland, men med WhatsApp kan man skrive ved brug af data. Der er heller ikke nogen der bruger Facebook. Det er noget for gamle mennesker.’ Det var et faktum som jeg ikke anede noget om før jeg tog herned.
Der var én fra min klasse som havde Facebook – jeg har hørt, at det er fordi Facebook altid har været der. Det eksisterede før mange af de unge nu om dage blev født, og derfor er det for gammelt og ikke aktuelt ligesom Snapchat og Instagram.

værtsfamilie nr. 3

I midten af november måtte jeg flytte familie igen, fordi min gamle familie havde en datter, der også var på udveksling, som kom hjem, og så var der ikke mere plads i huset. Jeg kom til Geldern, en lille by på 33.000 indbyggere i Nordrhein-Westfalen (NRW), hvor jeg straks mærkede forskellen i sproget, og pludselig kunne jeg forstå meget mere. I NRW taler de med flere dialekter, pga. de forskellige regioner. Ruhrgebiet (Ruhrdeutsch), Niederrhein (Niederrheinisch), Köln(Kölsch) og mange flere mindre dialekter, som ændrer sig fra by til by. Til jul fik jeg et Ruhr.topcard i julegave af min værtsmor. Det er et kort som giver dig gratis adgang til over 90 forskellige aktiviteter inden for NRW, og halv pris på 50 andre aktiviteter. Det er alt fra museer, zoos og fribade, til minigolf, klatring og vandski. Alt det for kun €54. Samlet set kan du spare op mod €700, hvis du tager alle aktiviteterne, så det kan jeg helt klart anbefale hvis du bor i, eller i nærheden af NRW.
Det var lidt af hvad jeg gerne ville fortælle om Tyskland, og hvorfor det er et hammer spændende land at tilbringe et high school-år i.

Til slut har jeg et par tips, som vil hjælpe dig med at få det meste ud af dit år.

 

1. Sig ja

Hvor ofte har du fortrudt at gøre noget, i modsætning til ikke at gøre noget?
Det her er måske lidt åbenlyst. Men du ved aldrig hvad et ja kan bringe. Sjov historie, jeg stod en dag i skolen, og havde ikke noget at lave i middagspausen. Så blev jeg spurgt om jeg ville med til Netto. Personen der spurgte var ikke nogen jeg havde snakket med før, men jeg sagde ja, og inden pausen var ovre, var jeg blevet introduceret til en hel ny gruppe mennesker, og sådan kom jeg ind i en ny vennegruppe.

2. Få et godt forhold til din familie

Ingen vil have en person boende, som kun kommer ned til aftensmad, og ikke deltager i aktiviteter sammen med resten af familien. Med andre ord, lær hinanden at kende, og prøv at blive et medlem af familien i modsætning til at være gæst. Du skal trods alt være der i 11 måneder, så der er det noget sjovere at kende dem du bor hos.Jeg lavede et løfte til mig selv, som gik ud på at jeg de første 30 dage, ville dedikere så meget fritid som muligt, til at være sammen med min værtsfamilie, og det hjalp rigtig meget med vores forhold.

3. Sæt mål

Sig for eksempel til dig selv, at du inden den første skoleuge er ovre, skal have spurgt nogen om de vil lave noget i fritiden. Pres dig selv til at bryde nogle grænser, så udvikler du dig også rigtig meget som person, og så bliver det jo pærelet når du kommer hjem til Danmark igen, hvor du kan forstå sproget.

4. En ny start

At bo ved en værtsfamilie er en fantastisk oplevelse, fordi du får en helt ny hverdag og livsstil. Ved selv at have boet ved tre familier, har jeg set hvordan forskellige almindelige familier -både rig og fattig- bor i Tyskland.

Så prøv også at få det meste ud af det. Du er der trods alt ikke for evigt, ergo kan du være hvem du vil, og presse dig selv til at gøre noget du måske ikke plejer at turde. Hvis det går galt, er det ikke noget du kommer til at leve med de næste 5 år. Det er også muligt at flytte familie hvis intet går godt, og du kommer til at fortryde det, hvis du ikke gør det meste ud af det.

5. Lær sproget

Det kan være fristende lige at springe over til engelsk når det går lidt svært, men det hjælper ikke på dit tysk, og så ender du bare med en dårlig vane, hvor du spørger på engelsk hver gang du ikke forstår. Prøv i stedet på tysk.Den bedste måde at lære et sprog på er, at snakke med de indfødte. Det er meget mere effektivt end at sidde i et klasselokale og repetere ord. Så kom ud og snak noget tysk. Det er også vigtigt at spørge hver gang der er et ord eller en sætning som du ikke forstår, fordi ellers lærer du det ikke.

6. Vær optimistisk

 

Det er helt normalt på et eller andet tidspunkt under dit ophold, at du føler, at det hele er så nederen, at du får lyst til at tage hjem, men giv det en chance til, selv hvis du allerede har givet det et par chancer, fordi sådan er livet.
Det er ikke altid lige fedt, men det er på de dårlige dage, hvor du lærer mest.Du lærer om hvad du kan og ikke kan, det handler kun om din indstilling, at se på det med et positivt syn, og ikke at give op.

7. Bliv tysker

For at få den fulde oplevelse af at være i Tyskland, må du forandre dig, leve, tænke, snakke og opføre dig som en tysker. Du kommer jo ikke hjem lige foreløbigt, så du kan lige så godt starte transformationen til fuld(ikke af alkohol) tysker. En vigtig ting er, at skære ned på hvor meget du snakker med dine forældre i starten, fordi det hjælpe ikke mod din hjemve.

8. Dagbog

Og sidst men ikke mindst. Dagbog
Det bedste råd jeg kan give dig, er at skrive dagbog, ikke nødvendigvis hver dag, men bare når der sker noget specielt. Skriv de gode og de dårlige ting ved dagen ned.Start med det gode. Det hjælper dig til at fokusere på de gode ting der er sket, og holde dit sind positivt. Hvis du har haft en rigtig skod dag, kan det hjælpe at skrive dine følelser ned på papir, fordi så finder du ud af hvad det egentlig er, der går dig på.Det føles som et tryk, der bliver lettet fra mine tanker hver gang jeg skriver noget ned i dagbogen. Det virker også godt som mindebog, så du kan kigge tilbage på hvordan du egentlig havde det under opholdet.Jeg kom lidt sent i gang med at skrive dagbog, fordi jeg aldrig rigtig tænkte over det at skrive dagbog, men det hjalp mig rigtig meget, og jeg ville ønske jeg havde gjort det fra start af.

Jeg håber, at det gav dig et godt blik i hvordan det er, at være på udveksling i Tyskland som en udvekslingsstudent, og hvis du vælger at tage et år i Tyskland, ønsker jeg dig –

Viel Glück.

Marius blogger fra sit udvekslingsår i Tyskland. Vil du også gå på high school i Tyskland? Så send os din forespørgsel i dag og vi sørger for at sende dig afsted!

Marius i Tyskland

Marius i Tyskland

Tyskland

En oplevelse for livet

At være udvekslingsstudent er en once-in-a-lifetime oplevelse, som vil forme din fremtid. Bestil en vejledningssamtale med os eller download vores High School guide og begynd planlægningen af dit udvekslingsår.